Instruccions per a
abans i després de la cirurgia maxil·lar

Creiem fermament que com més ho entenguis i millor informat estiguis, millor serà el teu procés de recuperació després de la cirurgia ortognàtica. No dubtis a preguntar al Dr. Birbe i al seu equip qualsevol dubte que et sorgeixi.

Et recomanem encaridament que llegeixis i comprenguis totes aquestes instruccions, que han estat escrites sobre la base d’experiències passades, de manera que cobreixin tots els escenaris eventuals que puguin sorgir.
Està ben documentat que un procés quirúrgic ben explicat i anticipat ajuda als pacients a suportar millor les molèsties postoperatòries.
A més, volem crear una bona relació cirurgià-pacient, perquè et sentis còmode, es redueixi la teva ansietat i, en definitiva, es creï una relació de confiança.
Molt millor que navegar per internet a la recerca d’informació, t’instem que llegeixis, comprenguis i segueixis aquestes instruccions fetes per a la teva millor recuperació. Si us plau, segueix les instruccions i consells que llegiràs en aquest full informatiu.

1.Preparació per a la cirurgia ortognàtica

Necessitem conèixer qualsevol condició mèdica preexistent, malaltia i medicació que estiguis prenent. Es realitzarà un estudi preoperatori per a descartar contraindicacions.
Una anàlisi de laboratori amb sucre en sang, azotèmia, bilirubina, proves de coagulació sanguínia, aminotransferases, hemograma amb anàlisi de trombòcits, ionograma, anàlisis d’orina, grup sanguini, HBsAg, HBsAb, HIVAg.
Quan correspongui, podria ser necessària una prova d’embaràs.
També et prescriurem una radiografia de tòrax i un electrocardiograma.

Qualsevol desviació dels valors estàndard d’aquestes proves serà avaluada pels teus anestesiòlegs, els qui podrien ordenar estudis addicionals i reprogramar la data de la teva cirurgia. Això és especialment important quan es detecta anèmia o alteracions en les proves de coagulació sanguínia.

EVITA L’ASPIRINA, ELS ANTIINFLAMATORIS NO ESTEROIDALS (NSAID) I QUALSEVOL ANTICOAGULANT DURANT ALMENYS 2 SETMANES ABANS DE L’OPERACIÓ.

Certs aliments i suplements vitamínics poden actuar com a anticoagulants i prolongar el temps de coagulació. També han d’evitar-se abans de la intervenció. És el cas de la PINYA, l’ÀRNICA, el GINSENG, la CEBA, l’ALL i el TOMÀQUET.
Informa’ns si estàs prenent algun d’aquests medicaments o suplements dietètics.

El procés de curació es veu greument afectat per la nicotina. Els fumadors han d’abstenir-se de fumar almenys dues setmanes abans de la intervenció i tres setmanes després. Com la nicotina és un fort vasoconstrictor, abstenir-se de fumar millorarà la circulació sanguínia en la zona quirúrgica, millorant i accelerant la cicatrització, reduint el risc d’infecció i malunió òssia. També evitarà la irritació de la mucosa causada pel fum.

2.Anestèsia

Tret que trobem un problema mèdic que requereixi l’autorització prèvia de l’anestèsia, et reuniràs amb el tu anestesista el dia de la cirurgia. Et farà diverses preguntes, com quan va ser l’última vegada que vas menjar o vas beure, quins medicaments prens i si pateixes alguna malaltia.

També t’informarà dels possibles riscos. Si les injeccions i les agulles et produeixen ansietat o por, és un bon moment per a fer-li-ho saber. Hi ha diverses opcions per manejar això. No pots menjar ni beure almenys 6 hores abans de la intervenció. Si estàs prenent algun agonista GMP (semiglutida), donat que disminueixen la velocitat dels moviments intestinals, trigaràs més a buidar l’estómac. En aquesta circumstància, has d’estar 12 hores sense menjar ni beure.

Si necessites un ansiolític per a dormir la nit anterior, pots prendre’l sense problema. Si segueixes una dieta específica, informa’t abans de la cirurgia, ja que pot ser aconsellable fer alguns canvis per a evitar problemes de temps de sagnat prolongat i deterioració de la cicatrització. Tal és el cas de les dietes vegetarianes i baixes en proteïnes, que s’associen a un temps de sagnat prolongat i a una alteració de la cicatrització òssia.
En el cas de les dones, és important descartar un embaràs. Si no estàs segura, has de fer-te una prova d’embaràs abans de la intervenció. Recomanem, a més, que evitis prendre píndoles anticonceptives durant un mes abans de la intervenció.

Encara que la inflor és inevitable, existeixen diverses opcions per a minimitzar-la que poden utilitzar-se abans de la cirurgia:
Una sèrie de 2 a 3 drenatges limfàtics abans de la cirurgia t’ajudaran.
La neteja bucal i, si és necessari, el tractament periodontal abans de la cirurgia minimitzaran la inflamació de les genives.
Recorda raspallar-te les dents i fer col·lutoris el dia de la cirurgia.

3.Dia de la cirurgia

Abans de la intervenció, raspalla’t les dents i fes servir col·lutoris, sense empassar aigua. Et portaran de la teva habitació a la zona quirúrgica amb una llitera. En l’àrea preoperatòria, se’t col·locarà una via intravenosa al braç i se’t començarà a administrar medicació ansiolítica. La col·locació de la via intravenosa és indolora i s’utilitzarà per a administrar líquids i medicació sense necessitat de perforar la teva pell cada vegada.

Es mantindrà fins a la teva alta hospitalària. En el quiròfan, se’t col·locarà en la taula d’operacions i se t’dormirà. Com la cirurgia es realitza dins de la teva boca, el tub endotraqueal es col·locarà en el nas. No notaràs la col·locació del tub endotraqueal, ja que es col·loca una vegada que estiguis adormit. El temps de la cirurgia varia de 40 minuts a 3 hores, depenent dels procediments. Durant aquest temps, estaràs totalment adormit.

4.Recuperació de la cirurgia: el postoperatori

Després de la intervenció, romandràs en l’àrea de recuperació entre 1 i 2 hores. Quan estiguis totalment despert, responguis a les ordres verbals i l’anestèsia doni el vistiplau, et portaran a la teva habitació amb una llitera. Immediatament després de la cirurgia, se’t col·locarà una màscara facial de crioteràpia que mantindrà la temperatura de la pell a 15 °C. Això minimitzarà l’edema facial i hauràs de portar-la posada durant 72 hores. A més, se’t col·locarà el cap per sobre del nivell del cor perquè la inflor pugui drenar.
És habitual que es produeixin petites hemorràgies en la cavitat oral i el nas. No és preocupant.
Podràs obrir la boca amb unes lleugeres bandes elàstiques subjectes als ganxos d’ortodòncia. Se t’indicarà que te’ls llevis per a menjar i que els tornis a col·locar després.
És d’esperar que es produeixi congestió nasal. És un problema normal i temporal que es tractarà amb aerosols nasals.
Al cap d’un parell de dies, podràs respirar sense congestió nasal.

A vegades, el tub endotraqueal provoca una mica de mal de coll. També desapareixerà en 2 o 3 dies.
Et suggerim que mantinguis al mínim la teva vida social, és a dir, les visites durant la teva estada en la clínica i durant la teva primera setmana postoperatòria. Massa vida social i activitat pot provocar fatiga, estrès, malestar i queixes.
Recomanem que alguna persona tranquil·la però enèrgica i seriosa t’assisteixi durant aquests primers dies.
Com a regla general, et sentiràs cansat després de la cirurgia. Aquesta sensació pot a vegades desaparèixer després de 24 hores, però sol trigar més, de 3 a 5 dies. No et preocupis per això. Aquesta sensació desapareixerà i en poc temps et sentiràs molt millor.
Depenent del tipus de cirurgia i de la teva recuperació després d’aquesta, romandràs ingressat de 24 a 48 hores. Per a donar-te l’alta, comprovarem la teva capacitat de beure, per tal de poder llevar-te els líquids intravenosos. També veurem si has pogut orinar, si tens febre i, per descomptat, si el dolor està controlat.

5.Gomes elàstiques

En el passat (fa 20 anys), després de la cirurgia solíem unir les mandíbules amb filferro (fixació intermaxil·lar) perquè els ossos cicatritzessin correctament.
Les tècniques quirúrgiques modernes utilitzen la Fixació Rígida (RF) amb miniplaques i caragols. Fixen rígidament els segments ossis, de manera que puguis obrir la boca. Atès que la forma de la teva boca i la teva mossegada canvien, per a entrenar al teu cervell a la nova mossegada i posició de repòs, et col·locarem bandes elàstiques que et guiaran a la nova posició. No estan pensades per a mantenir els maxil·lars junts.
A més, fomentem la mobilització primerenca dels maxil·lars.

Gradualment, en el transcurs dels primers dies del postoperatori, el teu cirurgià o ortodoncista gestionarà la col·locació d’aquestes bandes elàstiques, fins que ja no siguin necessàries.
El fet que puguis obrir la boca després de l’operació no significa que puguis seguir una dieta normal. Requerim que prenguis dieta líquida durant una setmana, dieta tova la segona setmana postoperatòria i dieta normal, evitant aliments durs, a partir de la tercera setmana. Dieta líquida significa que pots empassar el menjar en la boca sense mossegar-te les dents.
Quant a les gomes, t’ensenyarem a tornar a col·locar-les després de treure-te-les per a menjar. És important que les col·loquis com t’hem dit. Això et donarà molta més llibertat de moviments a l’hora de menjar i també per a la teva correcta higiene bucal.

6. Pèrdua de sang

Fins ara, mai hem tingut la necessitat de fer una transfusió de sang en casos de cirurgia ortognàtica. La pèrdua de sang és limitada. No obstant això, si ho desitges, pots donar la teva pròpia sang perquè estigui disponible fins 3 setmanes després de la cirurgia. Això no és una recomanació ni un requisit.

És només informació per si desitges fer-ho. Si durant la teva prova de laboratori de treball preoperatori et trobes un nivell baix d’hemoglobina (anèmia), et prescriurem un tractament amb ferro o àcid fòlic durant un mes abans de la cirurgia, depenent de la causa de l’anèmia.

7. Nàusees i vòmits postoperatoris

La tarda després de l’operació, alguns pacients pateixen nàusees i vòmits. No et preocupis. Podria ser un efecte secundari dels fàrmacs anestèsics i del líquid salí utilitzat per a irrigar durant la cirurgia. La teva boca està oberta i pots vomitar si és necessari.
Si tal és el cas, no t’espantis. Mantingues la calma i gira el cap a l’esquerra perquè el líquid pugui sortir. Crida a infermeria si sents nàusees i se t’administrarà medicació antiemètica.
Si aquesta sensació de nàusees persisteix l’endemà, informa’ns.

8. Nutrició i dieta líquida durant la primera setmana

Se’t permet tornar a beure aigua 6 hores després de la cirurgia. Això et permetrà desfer-te del degoteig intravenós i recuperar ràpidament forces. Beu aigua o sucs a discreció. L’objectiu és que en un període de 24 hores beguis de 2 a 3 litres d’aigua i líquids dietètics, depenent del teu pes. Pot semblar que és molta quantitat, però és fàcilment assolible bevent petits xarrups amb regularitat.
Al principi, pots utilitzar una xeringa d’alimentació de 50 cc. Al cap d’un parell de dies, hauries de poder beure d’un got. No utilitzis palletes, ja que la pressió negativa que causen pot provocar la dehiscència de la ferida i l’entrada de líquid en la ferida intraoral i, en última instància, una infecció.
Utilitza una batedora de got, que et permetrà consumir qualsevol aliment que t’agradi en forma líquida.
Pots preparar batuts sense alcohol, iogurts, gelats, sucs de fruita, púdings tous i qualsevol aliment líquid o tou que t’agradi. Existeixen batuts de proteïnes comercials que també poden utilitzar-se com a complement de la dieta (Ensure, Meritene, Bio-Ragen, etc.).
Durant la primera setmana, fes els teus menjars tan líquids com sigui possible.
És convenient que abans de l’operació provis diferents opcions de menú per a familiaritzar-te amb elles i conèixer les teves preferides.
Després de la primera setmana, pots passar a una dieta tova de consistència, com ous regirats o patates cuites, cardis, coques, arròs bullit, fideus petits, puré de peix bullit o pernil, verdures bullides, etc.
No masteguis aliments durs fins que els ossos de la mandíbula s’hagin curat, és a dir, dos mesos després de l’operació. Fins llavors, pots passar d’una dieta tova a una dieta normal evitant els aliments durs en la tercera setmana postoperatòria.
Evita aliments com a costelles, pa gruixut, pizza o pasta “al dente”, verdures crues i fruites, com una poma.

Has de seguir una dieta completa, que inclogui proteïnes càrnies, calci i vitamines.
Els problemes d’alimentació trobats inicialment són el resultat de ferides intraorals i punts de sutura, feblesa dels músculs de la masticació (dissecats durant la cirurgia), mal de coll causat pel tub d’anestèsia endotraqueal, inflor, canvis en el moviment dels llavis i entumiment dels llavis, galtes i llengua.
Això és normal i et recomanem encaridament que facis un esforç per tornar a menjar al més aviat possible després de la cirurgia, ja que això ajudarà a una ràpida recuperació.

9. Inflor facial després de la cirurgia ortognàtica

La inflor facial o edema és un efecte secundari inevitable de la cirurgia. Pot variar d’una persona a una altra de manera impredictible i en alguns pacients pot ser considerable. Aquesta inflor sol començar unes hores després de la cirurgia i aconsegueix el seu punt màxim al voltant de les 72 hores després de la cirurgia. Al cap d’una setmana, aproximadament el 80% de la inflor ha desaparegut i als 10-12 dies, el 90%. Encara queda una quantitat residual d’inflor que es resol de manera asimptomàtica. L’edema de la part inferior de la cara desapareix totalment en un mes, però la inflor de la part mitjana de la cara pot persistir més temps.
Una sèrie d’accions minimitzaran el pic d’inflor i la seva durada:
1. Màscara facial de crioteràpia, col·locada just després de la cirurgia (nosaltres la col·locarem) i durant 72 hores. Aquesta mesura és molt eficaç i et recomanem que la mantinguis durant 3 dies.
2. Medicació curta a base de cortisona durant 24 hores després de la cirurgia.
3. Mantenir el cap elevat (per sobre del nivell del cor) fa que la gravetat ajudi al drenatge limfàtic de l’edema.
4. Quan puguis, reprèn l’activitat lleugera i els passejos.
5. Evita situacions estressants, visites llargues d’amics i parlar massa temps.
6. Sé rigorós amb la medicació prescrita. No et saltis cap.

10. Hematomes després d'una operació de mandíbula

És bastant impredictible saber si es desenvoluparan hematomes o no. Si hi ha, solen aparèixer cap als dies 3-5 del postoperatori i es dissolen gradualment en un parell de setmanes. Solen migrar a les zones més inferiors del coll, cap al tòrax, de color groguenc. Alguna crema a base d’heparina (Menaven) podria ajudar una mica a dissoldre’ls més ràpid.

11. Hemorràgies secundàries després d'una cirurgia ortognàtica

Lleugeres hemorràgies nasals i bucals poden ocórrer després de la cirurgia i són bastant normals. Per a detenir-les, es recomana NO utilitzar palletes per a beure i NO mocar-se molt durant una setmana. Algun esprai nasal vasoconstrictor pot ajudar durant un breu període d’un parell de dies. Si el sagnat persisteix, has de comunicar-nos-ho, com més aviat millor.

No prenguis aspirina ni cap altre anticoagulant durant almenys 10 dies després de la intervenció. Poden provocar hemorràgies. Si tens una afecció mèdica que requereix anticoagulants, has d’informar-nos abans de la cirurgia.

12. Els moviments dels llavis i la capacitat de parlar després de la cirurgia de mandíbula

És bastant impredictible saber si tindràs dificultats per a parlar o moure els llavis després de la cirurgia.
Com més ràpid estimulis els llavis i la parla (no durant massa temps, si us plau), més ràpid es recuperarà completament. La gran majoria dels pacients poden parlar completament després de 12 hores de la cirurgia i normalment en pocs dies. Et recomanem que et concentris en cada paraula, parlis a poc a poc, llegeixis en veu alta i realitzis alguns exercicis labials com xiular o fer bosses.

13. Dolor postoperatori després de cirurgia ortognàtica

Després de qualsevol cirurgia, és normal sentir una mica de dolor. El llindar del dolor varia molt d’un pacient a un altre. Alguns gairebé no necessiten analgèsics i altres més sensibles requereixen analgèsics més intensos. Disposem d’un arsenal d’analgèsics per a tractar qualsevol intensitat de dolor. La medicació a base d’opiacis rares vegades és necessària i, de ser-ho, no durant més de 24 hores. Els analgèsics poden administrar-se per via oral o injectar-se. L’única diferència és l’inici de l’efecte.

Els analgèsics orals més sovint prescrits són:
-Paracetamol 1g cada 6 a 8 h
-Ibuprofèn 600 mg cada 8 h
-Enantyum 25 mg cada 8 h
-Metamizol 1 ampolla beguda
-Paracetamol-codeïna cada 8 h

Evidentment, no els prendràs tots. Alguns pacients responen millor a l’un o l’altre.
Els analgèsics injectables més receptats són:
-Voltaren ampolla en dosi única
-Enantyum ampolla en dosi única
-Orudis ampolla en monodosi
-Metamizol ampolla en monodosi

El mal de coll es resol en menys de 3 dies, sobretot si es beu. El dolor facial és normalment lleu, més com una sensació de tensió.

14. Congestió nasal després d'una cirurgia de mandíbula

La congestió nasal es deu a la inserció del tub d’anestèsia i al fet que, per a la cirurgia del maxil·lar superior, dissequem el sòl de la mucosa nasal del maxil·lar. La congestió nasal es deu al fet que la mucosa del nas, és a dir, el revestiment intern, està inflada. Aquest problema es tracta fàcilment amb vasoconstrictors nasals en aerosol, com Utabon o Respir, durant un parell de dies. Els esprais tenen un millor efecte quan s’administren tombat, la qual cosa fa possible que arribi a la part posterior de la gola. El seu efecte és molt ràpid i en un parell de minuts podràs respirar còmodament pel nas.

La congestió nasal no durarà més d’1 o 2 setmanes. Els aerosols nasals vasoconstrictors no han d’utilitzar-se més de 3 vegades al dia durant 3 o 4 dies.
També és útil una neteja acurada de les fosses nasals amb un cotó humitejat amb aigua oxigenada.

15. Febre després de la cirurgia ortognàtica

A conseqüència de la reacció del teu organisme a qualsevol cirurgia, és normal que la teva temperatura corporal augmenti fins a 38 °C. No és un problema. És només una reacció fisiològica a la cirurgia. No és necessari prendre antitèrmics en aquests casos. Si la teva temperatura corporal supera els 38 °C, has d’informar-nos i, en tal cas, se t’administrarà paracetamol.

16. Medicació després de la cirurgia de mandíbula

Hi ha dues fases en la medicació que se’t prescriurà després de la cirurgia ortognàtica. La que prendràs mentre estiguis hospitalitzat i la que prendràs a casa.
A l’hospital, sovint per via intravenosa, se’t receptaran antibiòtics, analgèsics, antiinflamatoris i cremes labials.
A casa, seguiràs la medicació per via oral, amb pastilles, que inclouran els antibiòtics i analgèsics prescrits.
Antibiòtics utilitzats per a la cirurgia ortognàtica:
Amoxicil·lina en suspensió o comprimits, a una dosi de 10 mg/kg cada 8 h durant 5 dies. És a dir, si peses 50 kg, necessitaràs 500 mg.
En cas d’al·lèrgia a la penicil·lina clindamicina, 300 mg cada 8 h durant 3 a 5 dies.
Analgèsics (calmants) utilitzats per a la cirurgia ortognàtica:
-Paracetamol 1 g cada 6 a 8 h
-Ibuprofèn 600 mg cada 8 h
-Enantyum 25 mg cada 8 h
-Metamizol 1 ampolla beguda
-Paracetamol-codeïna cada 8 h
Evidentment, no els prendrà tots. Alguns pacients responen millor a l’un o l’altre.
Els analgèsics injectables més receptats són:
-Voltaren ampolla en dosi única
-Enantyum ampolla en dosi única
-Orudis ampolla en dosi única
-Metamizol ampolla en monodosi
El mal de coll es resol en menys de 3 dies, sobretot si es beu. El dolor facial sol ser lleu, més aviat sensació de tibantor.

La congestió nasal es deu a la inserció del tub d’anestèsia i al fet que, per a la cirurgia del maxil·lar superior, dissequem el sòl de la mucosa nasal del maxil·lar. La congestió nasal es deu al fet que la mucosa del nas, és a dir, el revestiment intern, està inflada. Aquest problema es tracta fàcilment amb un esprai nasal vasoconstrictor com Utabon o Respir, durant un parell de dies. Els esprais tenen un millor efecte quan s’administren tombat, la qual cosa fa possible que l’esprai arribi a la part posterior de la gola. El seu efecte és molt ràpid i en un parell de minuts podràs respirar còmodament pel nas.

Medicaments antiinflamatoris utilitzats en cirurgia ortognàtica:
Alguns fàrmacs basats en productes naturals com la bromelina, officinalis, ribes nigrum i àrnica són útils. Una vegada que beguis amb normalitat, pots utilitzar un diürètic com Seguril, 1 comprimit al dia durant 3 dies
-Ibuprofèn 600 mg cada 8 h
-Enantyum 25 mg cada 8 h

Per a estimular la formació d’os:
Ideos 1000 mg calci i vit D 880 UI, 1 sobre al dia, 30 minuts abans del desdejuni.

17. Higiene bucal

Durant la primera setmana, mentre segueixis una dieta líquida, et proporcionarem un raspall de dents quirúrgic suau. A més, hauràs d’esbandir-te la boca després de cada menjar amb aigua diluïda amb algun col·lutori amb clorhexidina al 0,12% com Perio-Aid.
També pots diluir una mica de bicarbonat o peròxid amb aigua per als teus col·lutoris.
Després de 10 dies, hauries de poder tornar a la teva rutina habitual de raspallat de dents. Et recomanem que continuïs amb els teus col·lutoris, a més del raspallat de dents.
Ves amb compte amb els col·lutoris amb doll d’aigua, ja que massa pressió pot causar dehiscència de la ferida. Per això et recomanem que comencis a utilitzar-ho a les dues setmanes, quan les ferides estiguin tancades, a baixa pressió.
Les sutures quirúrgiques utilitzades són de Vycril, que és una sutura autodisolvent. No és necessari retirar els punts tret que et molestin.

18. Alta de la clínica

En general, la majoria dels pacients són donats d’alta l’endemà de la cirurgia. Alguns pacients internacionals que es troben en un hotel prefereixen quedar-se 2 dies en la clínica.
Després de rebre l’alta, vindràs a la nostra consulta per a la neteja de la ferida, el TAC postoperatori i la revisió de totes les instruccions postoperatòries, per si tens algun dubte. Se’t donarà un número de telèfon d’urgències perquè el facis servir en cas necessari durant la primera setmana. Si us plau, no ho facis servir després d’una setmana, ja que per a llavors qualsevol consulta haurà de ser atesa a través de recepció.

Instruccions a seguir una vegada a casa:
Beu molt líquid i menja tot el que puguis.
En cas d’estar ansiós, respira profundament 15 vegades per minut.
Camina i roman dempeus durant 10 minuts cada hora. No és bona idea quedar-te en el llit.
Esbandeix-te i raspalla’t acuradament la boca i les dents.
En casos molt rars, menys de l’1%, pot ser necessari un reajustament de l’oclusió. Això es realitza generalment amb anestèsia local i, insistim, és molt poc probable que ho necessitis.

19. Pèrdua de pes després de la cirurgia ortognàtica

No és inusual una pèrdua de pes postoperatori de 2 a 4 kg, generalment a causa de la pèrdua d’apetit i el malestar. No et preocupis. La falta d’apetit desapareixerà i en la segona setmana postoperatòria recuperaràs el teu pes normal a mesura que recuperis l’apetit.

20. Somni i depressió després de la cirurgia ortognàtica

Recorda mantenir el cap elevat per sobre del nivell del cor amb 2 o 3 coixins. Això facilitarà el drenatge del teu edema facial pel teu sistema limfàtic. Després d’una setmana, podràs dormir de costat, tenint en compte que és normal que et despertis inflat del costat que has dormit, i que això es normalitzarà durant el dia.

Si tens problemes per a dormir, no et preocupis. Intenta mantenir el teu cicle de somni habitual i aviat ho recuperaràs. Pren un analgèsic abans d’anar-te’n a dormir. Si és necessari, pot ser útil un ansiolític suau (Loracepam, per exemple).

Les dificultats per a empassar i respirar, la inflor i l’anestèsia poden fer-te sentir insegur sobre el resultat de la cirurgia i deprimir-te. La major part de les vegades, aquest sentiment desapareix a mesura que es recuperen les funcions normals i es torna a una dieta sana.

21. Tornar a fer exercici després d'una cirurgia ortognàtica

Encara que et recomanem que et posis dret i caminis, evita fer exercici intens durant almenys 3 setmanes. Durant la primera setmana, quan et posis dret, no ho facis ràpidament. Deixa passar un temps fins que la teva tensió arterial s’acomodi al canvi de posició. És una bona idea que, quan canviïs d’estar tombat a aixecat, facis el pas intermedi d’asseure’t i després posar-te dempeus. Anima’t a caminar a un ritme còmode. No surtis a passejar sol. Durant la primera setmana, és millor que t’acompanyi algú per si et mareges.

Els exercicis d’estirament i la bicicleta d’interior lleugera poden iniciar-se el dia 10-14 després de l’operació. Evita córrer durant un mes i qualsevol esport de contacte durant almenys 3 mesos.

Pots dutxar-te l’endemà de l’operació, amb algú que t’ajudi i en posició asseguda.

22. Cites i seguiment amb el Dr. Birbe després de la cirurgia ortognàtica

Les cites de revisió es programen normalment a la setmana del postoperatori, a les 3 o 4 setmanes del postoperatori, al cap de 3 mesos i en finalitzar el tractament d’ortodòncia. Si hi ha necessitat de qualsevol altra cita, només has de trucar la Marta a recepció. Si estàs en tractament d’ortodòncia en la nostra clínica, les cites d’ortodòncia després de la cirurgia es reprendran normalment al cap de 2 setmanes postoperatòries. Durant aquestes cites podràs veure tant al teu cirurgià com al teu ortodoncista, si és necessari.

L’escàner de feix cònic postoperatori es realitza la primera setmana després de la cirurgia, normalment en la teva cita postoperatòria de 24 hores. Si viatges des de l’estranger per a la teva cirurgia, després de la tercera setmana de postoperatori podem programar videotrucades regulars de seguiment.

El moviment normal de la mandíbula i la capacitat masticatòria poden accelerar-se amb fisioteràpia postoperatòria. En la nostra clínica tenim un fisioterapeuta totalment dedicat que t’ajudarà i t’ensenyarà alguns exercicis. Aquesta és la forma més ràpida i segura de recuperar-te de la teva cirurgia.
El Dr. Birbe estarà en contacte amb el teu ortodoncista perquè a la segona setmana de la teva cirurgia puguis reprendre el teu tractament d’ortodòncia.
Les cites tenen lloc en la Clínica B I R B E, tel +34 93 212 47 37.

23. Canvis sensorials i moviment i mobilitat de la mandíbula després de la cirurgia ortognàtica

La cirurgia ortognàtica estira alguns dels nervis dels maxil·lars que són sensorials. No mouen els músculs, sinó que aporten sensibilitat a les genives, els llavis, les galtes, la llengua i el paladar. Per això, temporalment tindràs una parestèsia, és a dir, la qualitat de la sensació transmesa per aquests nervis no serà la mateixa a curt termini. En general, es recupera la sensibilitat completa entre 3 setmanes i 3 mesos, encara que en alguns pacients pot portar més temps. Els factors de risc per a la recuperació són l’hàbit de fumar, la diabetis, la immunosupressió, els queixals del judici i la genioplàstia realitzades simultàniament, així com la cirurgia segmentària del maxil·lar superior. L’expressió facial pot canviar a curt termini, però tornarà a la normalitat en un o dos mesos.

Després de la cirurgia ortognàtica, i en relació amb la inflor, tindràs una obertura mandibular limitada. Et recomanem que facis exercicis d’estirament amb els dits, de manera que al cap de dues setmanes de l’operació hagis aconseguit una obertura d’almenys 3 cm. El moviment complet de la mandíbula hauria de recuperar-se en un mes.

Mentre utilitzis les gomes elàstiques, és possible que experimentis una certa tensió articular. En tal cas, podem utilitzar gomes més lleugeres i recomanar-te fisioteràpia.

24. Empelts ossis en cirurgia ortognàtica

Els buits entre osteotomies s’empeltaran utilitzant el teu propi os obtingut de la zona quirúrgica. En els casos en què sigui necessari un empelt ossi addicional, existeixen diverses opcions. Pot obtenir-se de la teva cresta ilíaca en la pelvis, del crani i, en alguns casos, poden fer-se servir empelts ossis de bancs de teixits o al·loplàstics. T’explicarem, si és necessari, quines són les teves diferents opcions. Les incisions necessàries per a empeltar os són molt petites, sense afectació estètica i sense necessitat de rasurar pèl.

25. Fixació rígida amb plaques òssies i caragols en cirurgia ortognàtica

La fixació rígida de les osteotomies és un requisit per a tenir una bona cicatrització òssia. Això s’aconsegueix fent servir miniplaques i caragols de titani. El titani és un material biocompatible utilitzat en altres circumstàncies com a implants dentals i pròtesis de maluc. No xiula en el control de l’aeroport i no és necessari retirar-lo tret que ho desitgis. El material de fixació rígid, també conegut com a material d’osteosíntesis, pot retirar-se al cap d’almenys tres mesos, quan els ossos s’hagin consolidat.

En alguns casos, normalment en relació amb l’afluixament d’un dels caragols, una miniplaca pot causar inflamació i la necessitat de retirar-la. Aquest procediment pot dur-se a terme amb anestèsia local com a procediment curt de butaca.

26. Urgències després de la cirurgia ortognàtica

Durant la primera setmana se’t facilitarà un número de telèfon d’urgències per a fer servir en cas necessari. Si us plau, no ho facis servir després d’una setmana, ja que llavors qualsevol consulta haurà de ser atesa a través de recepció. Pots telefonar al +34 93 2124737, enviar un missatge de whatsapp al +34 626 85 23 63 o un correu electrònic a clinica@birbe.org

27. Qüestions financeres per a la teva cirurgia ortognàtica

Se sol·licita un pagament inicial de 1.000 euros en el moment en què fem el teu VSP (planificació quirúrgica virtual) i es confirma la data de la cirurgia. Aquest pagament és per a cobrir parcialment la planificació quirúrgica, la reserva de la cirurgia i els costos dels protètics dentals.
A l’alta hospitalària, se li facturaran les despeses de quiròfan, anestesista, medicació, habitació i guarderia. Seran uns 2.500 euros aproximadament.

Els honoraris del cirurgià hauran d’abonar-se abans del dia de l’operació, tret que s’acordi una altra cosa.
Si necessites ajuda financera, podem fer-la amb el nostre banc.

El nostre objectiu és que tot el procés sigui el més amigable i òptim per a tu. Si tens una assegurança de reemborsament, et proporcionarem la documentació necessària per a una sol·licitud a la teva assegurança mèdica.

Phone icon
Llama / Call
Contact us!
WhatsApp icon
WhatsApp